Iedereen wil op wat voor manier dan ook in zijn leven gehoord en gezien worden. Dit kan door je werkgever zijn of je buurvrouw, je collega je ouders. Mensen willen gehoord en gezien worden. Vanuit het kindertolken kom ik dat regelmatig tegen. Dat de cliënt onvoldoende gezien is door zijn of haar ouders/ een juf of meester. Gedurende je leven raak je gewond. Dit hoort erbij en maakt je tot wie je nu bent. Dit maakt ook dat jij de keuze kan maken om het anders te doen.

Challenge

Onder de naam Complimenten Challenge heb ik een week lang elke dag opdrachten gegeven. Mijn doel is en was een positieve vibe creëren, maar vooral bewustwording. Op het moment dat een baby/ jong kind zich namelijk niet gehoord en gezien voelt blijft dit gevoel altijd in het systeem bestaan. Hier heb je als geworden volwassene namelijk last van en kan je weerhouden om wel zichtbaar te zijn/worden.

Waarom complimenten geven?

Uit onderzoek is gebleken dat het effect van een compliment het algemene geluk vergroot. Het geeft zowel voor de gever als voor de ontvanger een positief gevoel. Complimenten hebben ook meer effect dan het geven van cadeaus. Ze activeren het beloningssysteem in ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft ons een goed gevoel. Dit kan je ook doortrekken naar de werkomgeving. Werkgevers die complimenteus zijn zorgen ervoor dat hun werknemers blijer, gemotiveerder en beter presteren.

Door het maken van een compliment maak je verbinding met elkaar. Vooral via aardige en mooie woorden. De afgelopen maanden merk ik dat verbinding met mensen maken anders is als voorheen. Het fysieke contact is weg. Mensen durven elkaar niet meer aan te raken wat afstand creëert. Toch is aanraking één van de eerste levensbehoeften van de mens. Een baby wil op een pure manier aangeraakt en geknuffeld worden, zodat er verbinding wordt gemaakt. Zodat hij/zij gezien wordt.

Complimenten geven en ontvangen

Oprecht en gemeend iemand een compliment geven. Doe jij het elke dag aan iemand? Tegen iemand zeggen dat hij/zij er mooi uitziet. Dat hij ijverig aan het werk is geweest. Lekker heeft gekookt. Door veel als vanzelfsprekend te zien vergeten we soms een compliment te geven. Toch is dit heel erg leuk om te doen. Ook aan jezelf.
Wanneer heb jij jezelf eens echt in de spiegel aangekeken. Diep in je eigen ogen kijken en jezelf een compliment geven. Probeer het maar eens.

Ook een compliment ontvangen kan nog wel eens een uitdaging zijn.
We hebben namelijk nogal eens de neiging om een compliment weg te wimpelen of er overheen te praten.
Hierbij de volgende tips om een compliment in ontvangst te nemen:

  • Kijk de ander aan, geef een glimlach en zeg dankjewel of bedankt of dat is fijn om te horen
  • Doe het compliment niet af met “acht dat stelt niks voor” of “och dit ding heb ik daar en daar gekocht echt een koopje”
  • Geef geen compliment terug, de ander voelt zich dan minder serieus genomen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand!

Durf jij te zien wat de ander met zijn gedrag aan jou wil vertellen?
Spiegelgedrag, een veel gebruikte term binnen Kindertolken. Mijn kind spiegelt mij, maar wat wil hij/zij mij met dit gedrag vertellen?
Ik irriteer mij kapot aan mijn collega/baas, wat wil dat over mij zeggen?
Op het moment dat het je raakt is het een stukje van jou.

Afgelopen week kwam Esmée zwaar gefrustreerd thuis. Een meisje uit haar klas haalde het bloed onder haar nagels vandaan. Ik heb aan Esmée gevraagd wat het is wat haar zo irriteert. Nou dat was een hele rij, maar het meest irritante vond ze het dat ze altijd aan het liegen was. Oftewel een jokkebrok. De kwaliteit van diegene is dat ze heel creatief zijn bij het vertellen van een verhaal (compliment) Esmée is iemand die heel integer is en graag wil dat je de waarheid verteld. Dit is iets wat ze ook tegen dat meisje mag zeggen. Dat ze de waarheid op prijs stelt.

Okay even een werksituatie. Ik vond mijn collega een ontzettende egoïst die alleen maar aan zichzelf en zijn eigen succes dacht. Wat ik hierin te leren had was aangeven wat ik belangrijk vind. Ik mocht mijzelf wel wat meer op de eerste plaats zetten.

Dus eigenlijk verdient degene die jou irriteert een groot compliment. Dit zegt namelijk iets over jou. En als je hem begrijpt zal hetgeen wat jou zo raakt afnemen, omdat jij je eigen stukje hebt opgepakt.

Oprechte aandacht

Voor de ouders, misschien ken je het wel. Zo tegen Sinterklaas tijd beginnen de kinderen wat meer te jengelen. Aandacht vragen op een ietwat vervelende manier, net op het moment dat het wat vervelend uitkomt. Laatst had ik weer zo’n moment. MAMA, MAMA, MAMA! Het ging de hele tijd maar door. Ik was laat thuis die dag en moest veel van mezelf. Eten koken, tafel afruimen na het eten, kinderen nog in de douche. De kinderen hadden het op elkaar voorzien, waardoor ik brandjes aan het blussen was. Tot ik in de keuken stond en dacht waar ben ik mee bezig. Ik heb alles laten staan en ben naar de kinderen toe gegaan. Ik heb sorry gezegd en ben gaan zitten en heb naar ze geluisterd. Al met al heeft dit maximaal 5 minuten geduurd. De kinderen voelden zich gehoord en gezien en er ontstond rust in huis.

Voor degene met een partner, oprecht even naar elkaar luisteren. Elkaar aankijken. Even bij elkaar zitten. Zonder telefoon of televisie. Een gesprek aangaan. Vragen hoe de dag is geweest. Elkaar horen en zien.

Voor degene die alleen is en/of dit gewoon fijn vindt, hoe gaat het met jou? Ben jij in staat verbinding met jezelf te maken? Je mag je ogen sluiten even naar binnen keren. De boel, de boel laten. Je gedachten als wolkjes langs laten gaan. Je ademhaling volgen. Ga eens in gedachten bij je lichaam langs startend bij je voeten en dan langzaam alle lichaamsdelen volgend naar je hoofd. Wat voel je? Wat ervaar je? Luister naar jezelf en wat je lichaam je wil vertellen.

8 december 2020 om 20.00 uur geef ik een Webinar.
Tijdens dit Webinar zal ik je meer vertellen over het werk als Kindertolk en spiegelgedrag.

Aanmelden kan via [email protected]

Foto: Skalakar1992 via Pixabay