Heerlijk de kinderen weer naar school!
Sommige ouders hebben dat heel sterk anderen minder. Ik vond het wel weer een dingetje op zondagavond. Bakjes weer klaarzetten, kinderen vroeg naar bed en een wekker zetten. Vakantie vieren is toch wel iets waar wij als gezin goed in zijn, maar oh wat is het toch ook weer heerlijk dat ik mijn eigen “ding” kan doen.

Slecht weer scenario

De zomervakantie is weer bijna voor iedereen voorbij. Een echte zomer hebben we helaas niet gehad. Hierdoor zijn de kinderen meer binnen geweest dan me lief is. Een heerlijke zomer voelt toch meer als er lekker buiten geleefd kan worden. BBQ aan, zwemmen en vooral veel buiten kunnen zijn. In de vakantie heb ik gemerkt dat veel ouders beter dan mij zijn in de planning van slecht weer scenario’s. Tegenwoordig is het noodzakelijk om van tevoren te reserveren. En iedereen doet dat schijnbaar dapper.

Als ik in de vakantie wakker word dan ga ik eerst even voelen. Hoe voel ik me, wat voor weer wordt het, waar heb ik zin in, hoe zijn de kinderen wakker geworden. Van daaruit ga ik plannen. Dat alle zwembaden, musea en waar ik op dat moment dan ook zin in had om te doen volgeboekt was, had ik niet helemaal voorzien. Weer een dag omhangen en pesten (het kaartspel dan).

Deze vakantie hebben we wat zitten kaarten met z’n vieren. Hilarisch, echt vreselijk gelachen hoe fanatiek iedereen hier in was. Het was ook fijn om dit gezamenlijk te kunnen doen. Waarin we de eerste dagen Seppe nog wat moesten helpen, was hij de laatste dagen al meer en meer strategischer aan het spelen.

Energielek

Dan is het toch echt maandagochtend. De wekkers gaan en het is weer tijd om in een ander ritme te komen. Ik merk dat de maandagochtend lekker verloopt. De kinderen hebben er vandaag in ieder geval zin in. Zin om de vriendjes en vriendinnetjes weer te zien en ook wel spannend wat er in de nieuwe groep van ze wordt verwacht. Naarmate de week vordert wordt het enthousiasme al een stuk minder. Het vraagt weer veel energie van ze. In de vakantie hebben ze lekker in hun eigen energie kunnen zitten. In hun eigen bubbel. Nu is het weer lastig om de energie bij zichzelf te houden. Ze “lekken” veel energie naar andere kinderen om welke reden dan ook. Dit kan zijn om goed in de groep te liggen, om anderen te pleasen, om leuk gevonden te worden, om bij te blijven met de lesstof. Ze lopen in ieder geval leeg en vinden het lastig om in hun eigen bubbel te blijven. Ook kwetsende woorden van andere kinderen is iets wat ze raakt. Ze begrijpen het niet en vinden het lastig om hier mee om te gaan. Door hier met ze over te praten begrijpen ze beter wat er gebeurd. Gaan ze herkennen dat ze dit laten gebeuren en ook dat het oké is als dit wel gebeurd. Ik heb hem al eens eerder genoemd in een blog, maar vind het echt een fantastische techniek voor kinderen. De ritssluiting.

De ritssluiting

Om jezelf af te sluiten tegen overprikkeling kan je de techniek ritssluiting toepassen.
Door middel van een symbolische rits beweging geef je een teken aan je onderbewustzijn om je eigen energie bij je te houden. Hiermee houd je energie van anderen buiten je systeem.
Het is een makkelijke methode die je voor het naar school gaan met je kind kan doen (en ook voor jezelf)
Sluit je ogen en doe net alsof je een jas dichtritst. Dit doe je drie keer achter elkaar. Zeg hardop dat je je afsluit voor de energie van anderen. Dat je deze niet nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is je eigen energie.

Het gebeurd steeds weer

Pas nu de kinderen naar school zijn merk ik dat ook ik de afgelopen periode energie heb gelekt. Ik ben weer volop voor de kinderen/mijn gezin gegaan. Dit merkte ik al in de laatste week van de vakantie en nu iedereen weer van huis is helemaal.

Mijn hersenen gaan weer werken en ik mag weer in mijn eigen bubbel van energie gaan zitten. Ik blijf het bijzonder vinden dat dit, ondanks dat ik zoveel technieken en tools tot mij heb blijft gebeuren. Een mooi moment om te reflecteren en om hiervan te leren.

Wat heb ik de volgende vakantie of misschien wel weer een lockdown nodig. Wat helpt mij om beter in mijn eigen energie te blijven. Wat voor mij heel goed werkt is ’s ochtends mediteren. In stilte alleen de dag opstarten, mezelf dichtritsen, dankbaar zijn en dit ook opschrijven. En ja het ligt misschien voor de hand, maar gezonde voeding, matig met alcohol, voldoende beweging en slaap helpt echt!

Toch blijf ik een moeder die zich verantwoordelijk voelt voor haar kroost en oh wat kunnen ze me soms energie bij mij tanken. De energielek vlakt wat af, maar zal er waarschijnlijk altijd blijven.