Ziektekostenverzekeringen van veel bedrijven in Japan bieden gratis vervoer en gidsen naar groene gebieden buiten de stad aan. Hiermee hopen ze het aantal doktersbezoeken te verminderen, want er is geen medicijn die beter is dan de geneeskrachtige werking van de natuur.

Op momenten dat ik niet lekker in mijn vel zit vind ik het heerlijk om de natuur in te gaan. De fijne  geuren en prachtige kleuren van de natuur zorgen ervoor dat mijn hoofd weer helderder wordt. Ik krijg weer energie en word heel vrolijk. Dat dit ook nog eens gezondheidsvoordelen oplevert vind ik helemaal fantastisch!

Bomen knuffelen dan maar?

De letterlijke vertaling van shinrin-yoku is shinrin (bos) en yoku (zich baden)
Wetenschap in een notendop. Bomen vormen een krachtig medicijn in de vorm van fyoticiden. Als mens hebben wij NK-cellen in ons lichaam. Dit zijn zogenoemde natural killers. Deze bewegen zich door ons bloed en ruimen kankercellen op. Uit onderzoek is gebleken dat op het moment dat deze twee met elkaar in contact komen de NK-cellen sterker worden en zich sneller vermenigvuldigden dan zonder de aanwezigheid van de fyoticiden.

Een aantal gezondheidsvoordelen van Shinrin-Yoku:

? Versterkt het immuunsysteem
? Draagt bij aan het verlagen van de bloeddruk en de hartslag
?  Verlaagt het stressniveau
?  Vergroot het concentratievermogen
?  Bevordert een goede nachtrust
?  Verhoogt het libido en de seksuele energie

Wat is nu de volgende stap?

Telefoon uit, laarzen aan en lekker het bos in! Bomen knuffelen, de geuren opsnuiven, de prachtige heide bewonderen en al het moois wat er op dat moment is. Een stadspark heeft ook effect alleen iets minder (iets langer gaan wandelen?) Ga bewust en ontspannen wandelen om zoveel mogelijk je voordeel op te doen van shinrin-yoku

Heeft de zorgverzekeraar hier een rol in?

Misschien wel/misschien niet. Voor mij is het belangrijk dat ik gezond blijf. Ik rijd zelf wel naar het bos toe. Ik vind het heerlijk om te wandelen en alles in de natuur te ontdekken. Als dit gezondheidsvoordelen oplevert is het voor mij alleen maar meegenomen. En als ik dan gezonder ben/blijf, dan scheelt het uiteindelijk wel dat ik geen eigen risico hoef te betalen!

Wil je meer weten over shinirin-yoku? Als bron voor dit artikel heb ik het prachtige boek “Shirin-Yoku” geschreven door Francesc Miralles en Héctor García gebruikt